top of page

KİŞİSEL İNOVASYON YOLCULUĞUNA ÇIKMAK İÇİN ÜÇ SİHİRLİ SORU: NE, NASIL VE NEDEN?

Ben ne istiyorum, isteklerime nasıl ulaşırım ve neden hayallerimin peşinden koşmalıyım?


Günümüzde kişisel gelişim yerini kişisel inovasyona bıraktı ve daimi mutluluk için artık hepimiz anlık ve durumsal gelişim ve değişim yerine kişisel inovasyona ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü kişisel inovasyon hayatımızın bütününe yayılır ve gelişim ve değişimi alışkanlık haline getirmemizi hedefler.

Kişisel inovasyon bizlere ne yapacağımızı söylemez, çözüm önermez ve çareler sunmaz, aksine bizleri daha kalıcı ve gerçek çözüme yönlendirerek ne yapacağımızı ve cevaplarımızı bulmamıza, keşfetmemize yardımcı olur. Bu nedenle kişisel inovasyonda kişisel gelişimde olmayan strateji kurma vardır. Hiçbir kişisel gelişimci bir strateji önermez. Kişisel inovasyon ise strateji oluşturan bir yolculuktur. Strateji kurma ise bir düşünme şeklidir ve kişisel inovasyon bireylerin kendi hayatları için stratejik düşünme alışkanlığı geliştirmesini sağlar.

Bu nedenle artık günümüzün zorlu hayat şartları nedeniyle hepimiz gelişimimizi anlık ve durumsal olmanın ötesine taşıyarak, hayatlarımızın bütününe yaymaya ve gelişimimizi alışkanlık haline getirmeye ihtiyaç duyuyoruz. Bu ihtiyaç da bizleri kişisel gelişimin ötesine geçerek kişisel inovasyonumuza yönlendiriyor. Artık hiçbirimiz bilgi almak istemiyoruz ve hepimiz içimizeki bilgiyi keşfetmek için kişisel inovasyon yolculuğumuza çıkıyoruz.

Kişisel yolculuğumuzun başlangıcında ise cevap vermemiz gereken üç sihirli soru var: Ne, nasıl ve neden? İlk soru ‘Ne istiyorum?’ sizin hayallerinizi, hedeflerinizi ve isteklerinizi bulmanızı sağlar. Hayali olmayan kişi zaten kişisel inovasyon yolculuuna çıkmaya gerek duymaz. Bu nedenle ne istediğini bulmak, yolculuğa çıkmanın ilk adımıdır.

Kişisel inovasyon yolculuğunda hayal, hedef ve isteklerimizin bir kısmını gerçekleştirebilir, bir kısmını ise gerçekleştiremeyebilirz. İşte o anda kişisel inovasyonun ikinci sorusu devreye girer, nasıl: ‘Hayalime nasıl ulaşacağım, hayalimi nasıl hayata geçireceğim?’ Bu soru, hayal, hedef ve isteğimize yoğunlaşmamızı, o konuda yöntemler ve çözümler düşünmemizi, strateji geliştirmemizi ve gelişim planları yapmamızı sağlar.

En önemli ve kritik soru ise ‘Neden?’ sorusudur. ‘Neden o hayalime kavuşmak istiyorum?’ Bu soru en kritik sorudur, çünkü gerçek bir nedeni olmayan bir kişi, hayaline ulaşma ve hayalini gerçekleştirme yolculuğunda, zorluklarla karşılaşınca, vazgeçebilir, hayalinin peşinden koşmayı bırakabilir. İşte bu nedenle hayalini gerçekleştirme yolculuğunda en önemli konu, yola çıkan kişinin ne istediğini ve nasıl gerçekleştireceğini bilmesi kadar, neden o hayali gerçekleştirmek istediğini bilmesidir. Nedenler bazen zorunluluklar, bazen sevdiğimiz uğraşların peşiden koşma, bazen varolma mücadelesi, bazen koşullar olabilir. Önemli olan mutlaka çok güçlü bir neden olmasıdır. Çünkü ‘Neden’ sorusuna cevabınız, yolculukta arkanızdan size destek olan rüzgardır. Yorulduğunuzda, umutsuzluğa düştüğünüzde, size kişisel inovasyon yolculuğunuza devam etmenizi söyleyen yol arkadaşınızdır. Neden sorusuna cevabınız sizin istek ve heyecanınızın ateşleyicisidir. Bu nedenle, ‘Neden’ sorusuna gerçek bir cevabınız yoksa, hayalinize ulaşma yolundan vazgeçtiğinizde mazeretler üretmeye, diğer insanları ve koşulları suçlamaya başlarsınız. Oysa her insan hedeflerini gerçekleştirecek ve hayallerinin peşinden koşacak güce ve yeteneğe sahiptir. Kendine inan, gelişimini bir üst seviyeye taşı ve kişisel inovasyonunu başlat. İlk soruyu şimdi hemen, şu an sor: “Ben ne istiyorum? Benim hayalim ne?”

Kişisel inovasyonu hayat alışkanlığı haline getiren kişi, kendi hayatında kendi ayak izlerini bırakmayı başlatır.

9 views0 comments
bottom of page