top of page

EVEREST’İ HEDEFLE!

Kişisel inovasyonu desteklemek kurumun Everest’ini başarmasının anahtarıdır.


Everest, Himalayalar’da, Çin Halk Cumhuriyeti ve Nepal sınırı üzerinde yer alır ve dünyanın en yüksek dağıdır. Everest’in zirvesine tırmanmak ise her dağcının hayalidir. Ancak zirve hayalini bu tırmanışı yapan dağcıların ancak yarısı gerçekleştirmektedir. Çünkü Everest’in zirvesine tırmanmak çok ciddi bir disiplin gerektirir. Zirveyi hedefleyen dağcının yıllarca fiziksel ve zihinsel hazırlık yapması, ekipmanlarını temin etmesi, doğru kişileri ve ekibi seçmesi, süreci ve rotayı planlaması gerekir.

Everest’in zirvesine tırmanma hayalini gerçekleştirebilen dağcılar ise, tüm dağcılar arasında öne çıkan isimler olarak yer alırlar. Neden? Çünkü zirveyi başarabilen kişiler çok çalışma, strateji geliştirme, hazırlanma, planlama yapma ve adım adım ilerleme becerilerinigeliştirerek çok ciddi bir süreç yaşarlar. İşte bu süreç aslında kişisel inovasyon yolculuğunun kendisidir.

Hepimizin hayatımıza ve kendimize dair bir Everest’i, bir hayali olmalıdır. O hayali kurduğumuz ilk anlarda, o hayal, Everest kadar zorlu ve uzak görünür, İşte bu nedenle, hayal kuran kişilerin çoğu, kendi Everest’ini imkânsız ve zor gördüğü için yola dahi çıkmaz.

Kendi Everest’ine çıkmak için yola çıkan kişiler ise yolculuklarında ilerlerken pek çok becerilerini hem keşfeder hem de geliştirirler. Yolculuklarının hızı ve yolculuğun devamı, bu becerilerini ne kadar geliştirdiklerine bağlıdır.

Bu nedenle kendi Everest’imize tırmanmak, Everest dağına tırmanmaktan farklı değildir. Her ikisi de strateji geliştirdiğimiz ve stratejimizi hayata geçirdikçe becerilerimizi keşfedip geliştirdiğimiz bir yolculuktur. Kişisel gelişim ile kişisel inovasyon arasında fark da budur. Kişisel gelişim anlık ve durumsaldır, kişisel inovasyon ise bireyin hayatının bütününe yayılır ve gelişim ve değişimi alışkanlık haline getirmeyi hedefler. Bu nedenle kişisel inovasyonda kişisel gelişimde olmayan strateji kurma vardır ve kişisel inovasyon strateji oluşturan bir yolculuktur. Strateji kurma ise bir düşünme şekli ve yaklaşımdır, hayata ve olaylara nasıl baktığımıza ve nasıl davrandığımıza dair bir yaklaşımdır.

Bu nedenle, daha başarılı ve mutlu olmak isteyen herkes kişisel inovasyonunu hedeflemelidir. Kurumlar için de kişisel inovasyon çok önemlidir. Büyümek, karlılığını ya da pazar payını artırmak isteyen kurumlar bu hedeflerini bireyleri sayesinde başarabileceği için çalışanlarının kişisel inovasyonunu desteklemelidir. Her kurum stratejisini çalışanları aracılığıyla, kişisel inovasyon sayesinde hayata geçirebilir.

Kendi Everest’ini hedefleyen kurumların başarısının anahtarı, çalışanlarının kişisel inovasyonunu desteklemektir.

9 views0 comments
bottom of page