top of page

KİŞİSEL İNOVASYON VE ÇEMBERLER

Kişisel inovasyonun temel amacı kişinin önce kendisi ile ve ardından çevresi ile denge içinde olmasıdır. Denge kişisel inovasyonun temelidir.


Kişisel inovasyonun temelinde denge vardır. Kişinin önce kendisi ile ve ardından çevresi ile denge içinde olması için gereken tamlığa varmasını hedefler. Kişisel inovasyonun hedeflediği dengeye gelmenin önemli adımlarından birisi de kişinin hayatındaki çemberlerdir.

Hepimizin hayatı çemberlerden oluşur. Hayatınızdaki çemberleri netleştirmek için bir kağıt kalem alın. Kâğıdın tam ortasına kendinizi koyun ve etrafınıza üç çember çizin. En ortada, en kıymetli olan, yani siz varsınız. En yakınındaki ilk çemberde aileniz var. İkinci çemberde dostlarınız ve sevdikleriniz var. Üçüncü çemberde ise iş ya da sosyal nedenlerle tanıdıklarınız var. Son çemberde, karşılaştığınız ve karşılaşmadığınız herkes olabilir, onlar sizin hayatınıza gerçekten bir etkisi olmayan kişilerdir. İçinde sizin olduğunuz çembere ve diğerlerine bakın. Sizce çemberler neden kapalı ve çemberleri kapatmak için ne yapmanız gerekir?

Şimdi her çemberde yer alan kişilerin adlarını yazın. Ardından yazdığın herkesin size faydalarını ve ne değer kattığını düşünün ve yazın. Siz çemberlerdeki kişilere ne fayda sağlıyorsunuz ve onlara ne değer katıyorsunuz? Aldığınız ve verdiğiniz tüm değerleri yazın. Sizi rahatsız edenleri de yazın.

Ardından listenizi masanın üzerine koyun ve çemberlerinizi hayatınızda tutmak isteyip istemediğinize karar verin. Bu çemberleriniz değerli mi? Ve çemberlerinizdeki kişilere gereken değeri veriyor, o çemberin içinde tutmak için özen gösteriyor musunuz? Herkes doğru çemberde mi? İkinci çemberde olmasını istediğiniz ama üçüncü çembere gerilemiş kişiler var mı? Ya da aslında ikinci çemberde olması gerekirken, çeşitli sebeplerle ilk çembere aldıklarınız var mı?

Şimdi asıl önemlisi çemberlerin ortasına bakmanız. Ortasında duran kişiyi yani kendinizi gerçekten seviyor musunuz? Onu koşulsuz seviyor ve kabul ediyor musunuz? Her yaptığıyla ve her yönüyle onu orada, en ortada tutabiliyor musunuz?

Zeki kişi, çemberleri en ortasından en dışına kadar görebilen ve onu koruyabilendir. Bu nedenle gerçek zeka ve mutluluk çemberlerde, çemberlerdeki insanları ve onlarla olan ilişkilerimizi olduğu gibi tutabilme becerisidir.

Kişisel inovasyon yolculuğunun başarısında, çemberlerin rolü büyüktür. Kişi bu yolculuğu, kendisini sıkmadan, bunaltmadan ve kişisel inovasyon sürecindeki sorgulamaları akışta yaparak, keyif alarak, hayatının bir parçası haline getirerek ve yumuşak yaşamalıdır. BU nedenle çemberlerine kişisel inovasyonunu destekleyen ve kendi kişisel inovasyonunu yaşayan, yaratıcı, dinamik ve kişisel inovasyona önem veren insanlar seçmelidir. Çemberlerini kendi kişisel inovasyonunu destekleyecek şekilde oluşturmalıdır. İşte gerçek zekâ budur.

16 views0 comments
bottom of page